Erazmus Taliansko
Pridal spravca dňa 11. September 2018 18:10

Vďaka projektu Erasmus+ sme spoznali chute a  vône Talianska

Nielen žiaci v školách sa tešia na koniec školského roka, no tento rok sme aj my, pedagógovia Spojenej školy v Modrom Kameni, netrpezlivo  očakávali posledný júnový týždeň. Mali sme na to dôvod, pretože cítiť vôňu Talianska, spoznať jeho kultúru, históriu a ľudí, to je snáď sen každého človeka. A nám sa ten sen v júni splnil.

V rámci projektu Erasmus+, KA102 – mobilita učiacich sa a zamestnancov v OVP, sme  v dňoch 24. až 30. júna 2018 navštívili historické mesto  Spoleto v regióne Umbria v Taliansku.. Prijímacia organizácia Azzurra si pre nás, odborných učiteľov, pripravila bohatý program na celý týždeň.

Po príchode  sme sa ubytovali a zvládli ešte prehliadku historického  mesta Spoleto. Na druhý deň nás čakala lekcia varenia spolu s majiteľmi reštaurácie Cuore & Sapore .  Na chvíľu sme sa stali kuchármi rodinnej  reštaurácie a  vyrobili sme si cesto na domáce talianske cestoviny strangozzi. S paradajkovou omáčkou chutili výborne. Ako dezert sme si pripravili do pohárov tiramisu. Po výbornom obede sme sa presunuli do olivového mlyna FRANTOIO CARLETTI, kde nás majiteľ oboznámil so zberom, spracovaním olív a výrobou kvalitného olivového oleja lisovaného za studena. Ochutnali sme ho na pečenej bruschette a tiež netradične v kombinácii s osoleným a osladeným pomarančom. Pre nás to bolo trochu zvláštne, ale chutné.

V utorok, po raňajkách, bola naplánovaná návšteva Hotelovej akadémie v Spolete, ktorá je jednou z najväčších škôl v regióne.  Už samotný vzhľad budovy prezrádzal bohatú históriu školy. Bolo v nej všetko, čo žiaci k získaniu  praktických zručností a teoretických vedomostí potrebujú. Taliansky systém výučby odborných predmetov nám predstavil jeden z učiteľov tamojšej školy.  Videli a prešli sme odborné, jazykové učebne a učebne informatiky. Potešilo nás, že   zariadením naše priestory pre žiakov  ničím nezaostávajú. Rovnakí sú aj žiaci, rozdiel je len v spôsobe financovania školy.

 

 

news: spoleto3.JPG news: spoleto2.JPG news: spoleto2.JPG

 

 

news: spoleto4.JPG


 

Najväčší vinársky závod  v tejto oblasti SCACCIADIAVOLI, do ktorého  sme zavítali v popoludňajších hodinách, nám predstavil svoj výrobný proces vína z jedinečnej odrody Sagrantino di Montefalco. Prehliadka bola spojená  s riadenou degustáciou najlepších vín v kombinácii s jedlom a použitím olivového oleja.

Streda patrila návšteve rodinnej pekárne  s predajňou Forno San Feliciano. Pečú tu kváskový chlieb bez soli, v tradičnej peci vykurovanej  drevom. S majiteľom pekárne sme si aj my vyskúšali sádzanie chleba do pece a kým sa chlieb piekol, v predajni sme si pochutili na výborných lineckých koláčoch, netradičných chleboch a nechýbala ani pizza a pravá talianska kávička. Z tejto návštevy si každý odniesol voňavý, čerstvo upečený chlebík. Naše putovanie pokračovalo na miesto spojené s prírodou a turizmom do hotela Il Baio, ktorý sa nachádza v malebnom meste Spoleto obklopenom prírodou Umbrie. Pôvodný statok a stajne boli kompletne zrekonštruované a získali tak moderný dizajn. Páčili sa nám ubytovacie priestory, ako aj luxusné wellness centrum. Odchádzali sme plní dojmov a poniektorí aj s tajným želaním, ešte sa niekedy vrátiť na toto čarovné miesto.

Najviac sme sa tešili na návštevu Ríma. Cesta vlakom bola veľmi pohodlná a trvala takmer dve hodiny. Rím bol nádherný. Privítal nás krásnym počasím a nespočetným množstvom turistov. Z každej strany na nás dýchala história, pred očami sa nám vynárali ďalšie a ďalšie pamiatky, ktoré v sebe skrývajú tajomstvá. Prejsť za jeden deň celý Rím je nemožné. Videli sme Vatikán, Anjelský hrad, Fontánu Di Trevi, Collosseum, navštívili sme kostoly, stáli sme pri Španielskych schodoch...Bola to len nepatrná časť toho, čo mesto môže ponúknuť svojim návštevníkom. Unavení, ale spokojní   sme sa večer vrátili do Spoleta.

Návšteva súkromnej čokoládovne AGUSTA PERUSIA v meste Perugia , bola  sladkou bodkou nášho pobytu v Spolete. Videli sme výrobu čokoládových praliniek, ochutnali sme pravú čokoládu, taliansku zmrzlinu a samozrejme nechýbala kávička.

Stáž sme ukončili gala obedom s účasťou riaditeľky hosťovskej organizácie Azzurra. Obed bol slávnostný a niesol charakter kulinárskych špecialít Talianska.

Taliansko je krajina známa svojou gastronómiou. Množstvo turistov sem cestuje špeciálne kvôli talianskej kuchyni, aby ochutnali typické jedlá,  nápoje, svetoznámu pizzu, mozzarellu, prosciutto, oleje, vína... Aj pre nás to bol úžasný zážitok, ktorý budeme ďalej odovzdávať našim žiakom.

 

 

 

Ing. A. Šoltésová